Konvansiyonel yangın alarm sistemleri; adresli sistemler kadar esnek bir projelendirme imkanına sahip olmasalar da hem uygun maliyetleri hem de kolay kurulum ve kullanımları sayesinde özellikle daha ufak yapılarda tercih edilmektedir. Sistem dedektör bazında değil bölge (zone) bazında uyarı verir. Küçük ve orta ölçekli projelerde kullanılan konvansiyonel yangın algılama ve alarm sistemleri, yangının kaynağını bölgesel olarak bildirebilmektedir. Optik duman dedektörleri, ışın tipi duman dedektörleri, sıcaklık ve multisensör dedektörler yangın meydana geldiğinde hızlı ve etkin bir şekilde algılama yapabilmektedir. Konvansiyonel sistemler zone bazında algılama yapan sistemlerdir. Bu sistemlerde yer alan dedektör ve butonlar aşağıdaki gibidir;
- Duman Dedektörleri
- Isı Dedektörleri
- Beam Dedektörleri
- Butonlar
- Sirenler
- Flaşörler
Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri Nasıl Çalışır?
Konvansiyonel yangın algılama sistemi bağlantı şeması da oldukça önemlidir. Hangi sistem olursa olsun her sistemde öncelikle sistem bağlantı şeması hazırlanmakta ve bu şemaya göre sistem kurulumu yapılmaktadır. Hazırlanan bağlantı şeması sistemin kolay ve hatasız olarak uygulanabilmesini sağlamaktadır.
Konvansiyonel yangın algılama sistemlerinde algılama paneli, elemanların bağlandığı bölgelerden oluşmaktadır. Bu sistemde bulunan her bölgeye takribi 25 adet dedektör bağlanabilmektedir. Ayrıca sistemde yer alan panelde sirenlerin ve yangın ihbar butonların bağlanması için giriş ve çıkışlar yer almaktadır.
Olay anında yangın butonuna basıldığında ya da dedektörlerden biri algılama yaptığında hangi bölgeye bağlı ise o bölgeden uyarı sinyali gelmektedir.
Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemlerinin Kullanım Alanı Nedir?
Temel olarak tüm mekanlarda aynı amaç ve hizmet için kurulmuş olsa da farklı yapılarda farklı ihtiyaçlar doğrultusunda da bu sistemler kurulabilmektedir.
Ekonomik açıdan oldukça uygun olan konvansiyonel yangın algılama sistemleri ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli işletmelerde ya da küçük binalarda tercih edilmektedir.
Konvansiyonel Yangın Paneli Nedir?
Konvansiyonel yangın paneli ihbar mekanizmasına bağlı bir sistemdir. Zone’ların toplandığı gruba denir.Her ortama birden fazla yangın ihbar butonu veya dedektörü bağlanabilir. Herhangi bir yangın algılandığında veya ihbar tuşuna basıldığında devreye girer. Dedektörler sisteme bağlantılı bir şekilde olduğu için panele bildirim göndermektedir.
Konvansiyonel Yangın Paneli Özellikleri
Konvansiyonel yangın panelleri, 8 zone girişlidir. İsteğe bağlı olarak 24 zone’a kadar genişletilmektedir. Konvansiyonel yangın panelleri gaz algılama dedektörlü bağlantıları ile olası gaz kaçaklarında uyarı oluşturarak sistemi harekete geçirir.
Yangın ihbar durumunda can ve mal kaybının yaşanmaması için önlemler mevcut. Elektrik, gaz gibi tehlikeli birimlerin aktifliğini evre dışı bırakır. İki ana Yangın Alarm Sistemi türü, Konvansiyonel ve Adreslenebilir Alarmlardır. Pek çok yönden benzer olsalar da, tamamen aynı değildirler.
Temel fark, her bir devredeki belirli dedektörleri veya yangın butonlarını tanımlama ve yerleştirme araçlarından kaynaklanmaktadır.
Konvansiyonel yangın algılama sisteminde bir dedektör tetiklendiğinde, devre ve bölge kontrol panelinden tanımlanabilir. Bununla birlikte, söz konusu belirli dedektörü tanımlamak için manuel izleme gereklidir.
Adresli yangın algılama sistemlerinde ise yerleşik adresli dedektör kullanır. Bu sayede belirli dedektörlerin kontrol panelinden yerini çok daha kolay hale getirmek için tasarlanmıştır. Ayrıca, dedektörleri tek bir devrede kontrol paneline bağlamak için bir döngü kullanır.
Adresli yangın algılama sistemleri diğer mekanik sistemlerle entegre edilebilme özelliği mevcut. Maalesef konvansiyonel yangın algılama sistemleri için böyle bir işlem mümkün değildir. Sadece yangın ve hata durumunda yangın algılama santralinin yangın röleleri ve siren çıkışları tetiklenebilmektedir. Ayrıca konvansiyonel yangın algılama sisteminin aksine, adresli sistemler uzaktan izlenebilmektedir.